Джолан в гювеч

Измислих си чудесна и лесна рецепта за джолан - нещо средно между гулаш и винен кебап, но на фурна:

Продукти:
Килограм обезкостен джолан (освен със свинско, става и с агнешко или телешко)
2 глави лук
2 стръка праз
1 морков
1 голяма чаша вино (няма значение бяло или червено, стига да е поне 250 гр)
1 кафена чашка соев сос
1 чаена чаша настъргани домати (или доматен сос)
5-6 супени лъжици олио
1 препълнена лъжица брашно
Подправки: чер пипер, пълна лъжица червен пипер, чубрица, кимион, сол, дафинов лист

Необходими съдове и уреди:
Дълбок тиган, гювеч, дълбока купа, блендер (спокойно може и без него, ако се реже и стърже на ръка)

Нарязах месото на парчета и го сложих в дълбоката купа. Посипах го със смления пипер, чубрицата и кимиона, посолих и залях с виното и соевия сос. Хубаво го разбърках да се смеси всичко добре и го оставих за половин час в хладилника, а през това време накълцах в блендера лука, моркова и праза заедно.

Загрях олиото в тигана и пуснах месото за минутка да се запечата леко - не да се пържи, а само да избледнее от всички страни - и го наредих в гювеча. В остатъчната от месото мазнина сипах накълцаната лучено-празена смес с моркова, лъжицата червен пипер, лъжицата брашно и като се хомогенизираха при непрекъснато бъркане, добавих доматения сос, останалото в купата от маринатата и допълнителна чаша вода. Оставих всичко да клокне 2-3 пъти и залях месото с получения гъстичък сос, като долях и още малко водица, че месото да се покрие добре. Съвсем лекичко посолих соса, пъхнах му 2 дафинови листа, затворих гювеча и го оставих във фурната за 2 часа на 180 градуса. Стана пълна фантазия, с картофено пюре за гарнитура.