Review: Вила с басейн

Вила с басейн Вила с басейн by Herman Koch
My rating: 4 of 5 stars

„Вила с басейн” се определя като психотрилър, но това е твърде повърхностно определение за романа на Херман Кох, който в някои отношения значително надскача жанровата си характеристика.

Д-р Марк Шлосер, семеен лекар с неголяма, но заможна клиентела, очаква решението на лекарската етична комисия, дали смъртта на негов пациент, популярен холандски актьор, е резултат от негова лекарска грешка. Романът е изграден върху интроспективния му разказ за периода от година и половина преди това и за събитията, довели до тази смърт – гледната точка на отегчен, циничен, почти мизантропично настроен лекар, но и гледната точка на един уверен в себе си, способен на емпатия и силни чувства човек, изпълнен с любов към семейството си и готов на крайни решения, за да го защити.

Големият плюс на тази книга е във вътрешната полемика, която предизвиква. Въпреки известната статичност на персонажите и витаещата на места нереалност на персонажите и събитията, „Вила с басейн” поставя много въпроси и не предлага еднозначни отговори. Докъде стига здравината и възпиращата сила на рамките на възпитанието и благоприличието? Колко здрави са спирачките на разума пред първичните заложени от природата подтици? Има ли ситуация, в която убийството да е оправдано действие? Херман Кох е експресивен, циничен, на места брутално откровен и саркастичен. Той не спестява нищо, не говори с недомлъвки и представя проблемите като на дисекционна маса. Ще цитирам един епизодичен, но важен за повествованието персонаж: „Привлекателността на жената намалява, което за мъжа е сигнал да не я запложда повече. Ето колко простичко е устроена природата всъщност. За природата жените са като футболисти. Тя ги пенсионира на трийсет и пет. Дотогава те трябва да си осигурят едно-друго. Без значение какъв е мъжът. Красиви жени, които могат да имат всеки, изведнъж се спират на някой грозен, скучен задник. … Инстинктът е толкова силен, че жената дори не действа от лични подбуди. И тя предпочита всяка нощ да се сгушва до хубавеца. Но хубавецът вече има други планове и най-важната точка от дневния му ред е да оплоди колкото се може повече жени и така да разпръсне силните си здрави гени. Това е биологичният часовник. Стрелките показват един и същи час. За жената е време да уседне. На мъжа му е твърде рано.”


View all my reviews