Review: What a Carve Up!

What a Carve Up! What a Carve Up! by Jonathan Coe
My rating: 5 of 5 stars

Уау, каква книга!
Признавам, че съм крайно критична към постмодерните романи. Рядко се случва да стигна от началото до края им, без в процеса на четенето да изпитам неколкократно раздразнение от самоцелно оригиналничене, изкуствени епизодни връзки и преходи, плоска ирония и неубедителни образи.
What a Carve Up! обаче е нещо съвършено различно. Това е една от най-силните политически сатири, на които съм попадала в последните години, и определено постмодерен роман, заслужаващ суперлативи за оригиналност, многопластовост на композицията и идейна издържаност.
Романът обхваща развитието и политиката на Великобритания в широкия времеви отрязък от 1942 до 1991 г, предаден през отделните истории на членовете на семейство Уиншоу - едновременно "стълб" на английското общество и октоподна структура, пуснала пипала във всички основни сфери на живота му в епохата на тачъризма. Джонатан Коу е обхванал практически всичко - банки, земеделие, здравеопазване, индустрия, търговия, медии, култура, външна и вътрешна политика - и е изградил един невероятен лабиринт, в центъра на който е поставил писателя Майкъл Оуен, нает да напише биографията на фамилията. Реалните исторически и политически събития с участието на семейство Уиншоу се преплитат със собствените му проблеми, пречупени през стара английска хорър-комедия, озаглавена "What a Carve Up!". Авторът развива поне 15 различни сюжетни линии, прескачайки от десетилетие в десетилетие, от аз-повествование към външен разказвач, от игра и мистификация към реалност, като през цялото време се придържа към истински факти и събития, за да събере накрая всички краища в едно невъобразимо пародийно-саркастично кълбо.
Нямам обяснение защо тази книга, а и Джонатан Коу, са практически неизвестни у нас, при иначе толкова прокламирания интерес към "Модела #КОЙ". What a Carve Up! навежда на размисли, че всъщност всяка държава, а и светът като цяло, се движи по подобен модел...


View all my reviews