Review: Кръвта ще покаже

Кръвта ще покаже Кръвта ще покаже by Rex Stout
My rating: 4 of 5 stars

Обичам случаите на Ниро Улф и се радвам, че издателство Ера е решило да пусне поредицата на Рекс Стаут, която си е класика в криминалния жанр. "Кръвта ще покаже" е четвъртата книга от нея и обединява повестите "Убий сега, плати после", "Случаят "Сладка царевица" и "Кръвта ще покаже", в превод на Юлия Чернева.
Имам обаче сериозни забележки относно оформлението и на тази книга, и на цялата поредица. Ако читателят случайно забележи, че на гръбчето на книгата му стои число, може евентуално да се сети, че назъбеното кръгче с надпис "Разследванията на Ниро Улф" е име на поредица, а не част от художественото оформление на корицата. Самата книга, въпреки че съдържа три непревеждани досега повести, няма съдържание, нито поне някакво указание, че преди нея са излезли още 3 книги и може би предстоят други. Никъде, включително и на сайта на издателството, не е посочено кои и колко произведения на Стаут ще съдържа поредицата, което си е сериозен гаф, имайки предвид, че случаите на Ниро Улф са над 70.
Но, като оставим всичко това настрана, удоволствието от срещата с дебелия гениален детектив и неговия привлекателен помощник Арчи Гудуин е налице.

View all my reviews