Review: Сияен ангел

Сияен ангел Сияен ангел by Nelson DeMille
My rating: 2 of 5 stars

Харесвам книгите на Нелсън Демил за Джон Кори, но към "Сияен ангел" със сигурност няма да посегна повече. Ако имаше състезание по най-стриктно придържане към клишета, тая книга е направо шампион. В нея няма дори и намек за нещо по-оригинално, което би нарушило основната схема "добрите американски герои спасяват страната от лошите руснаци". От първата до последната глава прилича на старателно изпълнено упражнение по писане на екшън.

Който е чел предишните книги от Кори-серията, знае в общи линии какво да очаква - конгениален антитерорист (е, вече бивш), мразещ началниците, действащ по собствени правила и постигащ невероятни успехи с минимална чужда помощ. В случая Джон не просто не се подчинява на каквато и да е субординация, ами направо я саботира и човек се чуди, за какво им е на Щатите да си дават парите за някакви си ФБР-та, ЦРУ-та и армии, след като един Джон Кори им е предостатъчен.

Единственото ново тук е, че очевидно Демил не може да измисли какво да прави с жена му след Йемен (спомняте ли си специален агент Кейт Мейфийлд и "Пантерата"?) и намеква за евентуалната й замяна с нова. Така де, пари трябва да се печелят, а намесата на Кейт в картинката изисква някакви по-завързани сюжетни линии, които губят време...

Изобщо, "Сияен ангел" е от книгите, които служат да изгориш с лекота на плажа и да ги зарежеш в хотела за следващия желаещ. В личната библиотека само би хабила място.

View all my reviews