Review: Божият гняв

Божият гняв Божият гняв by Paul Doherty
My rating: 4 of 5 stars

Пол Дохърти се е развихрил в тази поредица, която определено смятам за дори по-добра от Средновековните загадки. Доминиканецът Ателстан и кралският коронер сър Джон Кранстън са великолепна двойка, а покрай техните случаи Дохърти е блестящ в любимото си упражнение - да ни потопи в атмосферата на средновековния град, да предаде през героите си важни моменти от историята на Англия и да ни запознае с детайли, които иначе не бихме запомнили. Действието се развива в края на 14-ти век, в навечерието на въстанието на Уот Тайлър, и картината на Лондон с неговите контрасти, която Дохърти представя, е пленителна. Мисля си, колко по-лесно и приятно би била изучавана средновековната история в училище с помощна литература като "Скръбните мистерии на брат Ателстан"... :)

View all my reviews

Review: Правдата на Торен

Правдата на Торен Правдата на Торен by Ann Leckie
My rating: 4 of 5 stars

Превъзходна - това е може би най-точното определение за първата част от трилогията на Ан Леки. Страхотни идеи, дълбоко обмислен и пресъздаден с убедителни детайли свят, герои в развитие, достатъчно мистерия и интрига, за да задържи читателя, и отворен финал, даващ му всички основания да посегне нетърпеливо към втората част. И всичко това - в дебютен роман.

Единственото, което ме възпира от 5 звезди, е известната тромавост на повествованието и на места излишното многословие, в които си личи недостатъчния опит на автора. Предполагам, че във втората и особено в третата част това ще изчезне, защото е очевидно, че колкото повече навлиза в историята, толкова по-добра става Леки - и като стил, и като изпълнение на основния замисъл.

View all my reviews