Сьомга със сметана на фурна

Една невъзможно вкусна и много лесна рецепта, която със сигурност ще се хареса на всеки любител на сьомга.

Необходими съставки:

2 филета от сьомга х 400 гр.
1 малка кофичка заквасена сметана - 200 гр.
2 лимона
Шарен пипер, сол, риган, розмарин, копър и всякакви други подправки, които вървят с риба
Зехтин

Необходими съдове - тавичка, купа за разбъркване на сметаната, голяма купа или кутия за мариноване на сьомгата

Филетата от сьомга се обелват от кожата и разполовяват за образуване на общо 4 порции. Оставям ги за 15 минути в хладилника да се мариноват в смес от лимонов сок (1 лимон), сол, шарен пипер и по малко розмарин и риган. Ако имам естрагон, слагам и от него. През това време разбивам малка кофичка заквасена сметана с копър и чер пипер, в тавичката сипвам зехтин да покрие дъното, нареждам две-три листчета пресен босилек (слагам ги цели, само за аромат, че иначе променят вкуса, ако ги нарежа), нарязан на кръгчета лимон и върху тях парчетата сьомга. После разбитата сметана я намазвам обилно върху парчетата и пъхам в загрята фурна по средата. Пека ги обикновено на 200 градуса, докато сметановият слой се превърне в кафява коричка. Отнема обикновено към половин час до 40 минути.
Ето как изглеждат готовите парчета, прясно извадени от фурната:

Няма коментари:

Публикуване на коментар