Пропускане към основното съдържание

Публикации

"Посланическото градче", Чайна Миевил

Само много могъща фантазия е в състояние да изгради, развие и накрая преобрази един такъв фантастичен свят, какъвто е светът на Ариека. Чайна Миевил е написал нещо страхотно. Отначало бях доста объркана, докато се ориентирам в обстановката и успея да си представя някак биотеха, имера, Посланиците и най-вече ариеките. Кръстоска между насекомо, кон, корал и ветрило, уау! Нещо като разумни каменни калинки с копита... После нещата се подредиха, а изложението на философията на езика, която е в основата на цялата история, стана завладяващо, за да стигне до своеобразния си лозунг "Не искам повече да бъда сравнение, искам да съм метафора." Целият роман на Миевил е една голяма и уникална метафора и една от най-добрите книги, които са ми попадали през последните години

"Миниатюристът" - Джеси Бъртън

Въпреки че изглежда доста обемиста, "Миниатюристът" се чете много леко и това е големият плюс в, общо взето, противоречивото впечатление, с което ме остави. За дебютен роман е много добра, а Джеси Бъртън има стил, на който с удоволствие бих се отдала отново в някоя от бъдещите й книги (дано продължава да го развива). Това прилича, но не е исторически роман, въпреки че действието се развива през 1687 г. в Амстердам, и въпреки многото подробности от края на холандския ХVІІ век, използвани за общата атмосфера. През цялото време имах усещането, че авторката е пресъздавала историческата обстановка по впечатления от амстердамските музеи - толкова неравно, откъслечно и неприсъщо съвременно ми звучеше картината на живота в считания по това време за най-красив град в Европа. Главната героиня, Нела Оортман, е 18-годишна обедняла девойка от една от холандските провинции, омъжена по сметка за богатия амстердамски търговец Йоханес Брант, която попада в семейство, пълно с тайни. Сва...

Review: Къща от карти

Къща от карти by Michael Dobbs My rating: 4 of 5 stars Не просто политически трилър, а истинска дисекция на начина, по който работи системата. От книгата на Добс научих повече за състоянието на английския политически живот, отколкото от куп статии, анализи и критики. На места ми се искаше да се заровя в списъците на депутатите от 90-те години и да си играя на откривателство - кого е имал предвид Добс с тази или онази реплика, кой е прототипът на този или онзи герой... "Къща от карти" е просто задължително четиво, особено за политически имиджмейкъри. View all my reviews

"Книжният гамбит на кралицата”

Тази препоръка е за хора, влюбени в книгите и четенето: ако имате един час, свободен от задължения, или ако ви предстои по-дълго пътуване с метрото, автобуса или влака, вашият идеален спътник се казва Алан Бенет и неговата новела „ The Uncommon Reader ”. Това е книга за литературата и нейното влияние; за Кралството и неговите традиции; за Елизабет ІІ и дворцовото й обкръжение – и всичко това през очите на един от най-обичаните съвременни британски белетристи и драматурзи. Съвсем случайно Нейно Величество е обзета от страст към четенето. Никой не би предположил до какво може да доведе това, какви неочаквани и немислими неудобства може да създаде любовта към книгите за вътрешната и външна политика на Кралството. Алан Бенет се движи по ръба между реалността и абсурда и линията между двете е толкова тънка, че самата реалност изглежда по-абсурдна от абсурда на ситуациите, в които авторът поставя своята главна героиня кралицата. Обект на иронията на Бенет са не само придворните в кралския ...

Баница ли? Че то е много лесно!

Най-лесното нещо, което човек може да приготви за гости, е баница. Моята ми отнема около 15 минути за подготовката и 35 минути - за печенето. Нужни продукти: 5 яйца 1 кофичка кисело мляко 1 кафена чаша прясно мляко (може да се замени с газирана вода) 1 пълна с връх чаена лъжичка сода Поне 350 грама натрошено сирене 2/3 малко пакетче масло Около 50 гр. олио 1 пакет кори за баница 500 гр. Необходими съдове: Дълбока купа, малка метална купичка за стопяване на маслото, тава среден размер (добре е да не е плитка) В купата разбивам добре с тел или вилица първо яйцата, киселото мляко го разбивам, още преди да отворя кофичката, а след отварянето й сипвам вътре содата, разбърквам и като почне да кипи, го изсипвам при яйцата, отново разбивам всичко добре. Разтапям маслото и първо намаслявам с част от него дъното на тавата, после доливам олиото, за да поизстине малко. На бавна струйка при непрекъснато разбъркване го слагам при яйцата и млякото. Добавям прясното мляко и накрая сирен...

Как Уестингхаус стана производител на "ядрени растителни продукти"

Какво е общото между ядрените централи и растениевъдството? Питайте M3 communications , които толкова побързаха да се похвалят, че са избрани от Westinghouse за обслужваща PR-агенция, че тотално се изгубиха в превода. В гордото прессъобщение, разпространено по повод спечелването на големия клиент, се казва: "Westinghouse Electric Company, част от Toshiba Corporation (TKY:6502), е пионер в доставката на ядрена енергия и водеща компания за ядрени растителни продукти и технологии за комунални услуги в доставката на гориво в света. През 1957 г. Westinghouse доставя първия в света реактор с вода под налягане в Шипингпорт, Пенсилвания. Днес технологията на Westinghouse служи за основа на приблизително половината от ядрените централи в света, от които повече от петдесет на сто се намират в Европа. AP1000 е търговска марка на Westinghouse Electric Company LLC. Всички права са запазени." Доскоро всички си мислехме, че Уестингхаус се занимава с ядрени централи, пък те отглеждали...

Джолан в гювеч

Измислих си чудесна и лесна рецепта за джолан - нещо средно между гулаш и винен кебап, но на фурна: Продукти: Килограм обезкостен джолан (освен със свинско, става и с агнешко или телешко) 2 глави лук 2 стръка праз 1 морков 1 голяма чаша вино (няма значение бяло или червено, стига да е поне 250 гр) 1 кафена чашка соев сос 1 чаена чаша настъргани домати (или доматен сос) 5-6 супени лъжици олио 1 препълнена лъжица брашно Подправки: чер пипер, пълна лъжица червен пипер, чубрица, кимион, сол, дафинов лист Необходими съдове и уреди: Дълбок тиган, гювеч, дълбока купа, блендер (спокойно може и без него, ако се реже и стърже на ръка) Нарязах месото на парчета и го сложих в дълбоката купа. Посипах го със смления пипер, чубрицата и кимиона, посолих и залях с виното и соевия сос. Хубаво го разбърках да се смеси всичко добре и го оставих за половин час в хладилника, а през това време накълцах в блендера лука, моркова и праза заедно. Загрях олиото в тигана и пуснах месото за минут...