Dancing Stars - даааааааааа!

Е, с чиста съвест мога да кажа "Браво!" на новата продукция на Нико Тупарев! Елегантно, с много чувство за хумор, далеч от простащината, и най-вече - много, много красиво. Dancing Stars е попадение, и определено много по-добро от Music Idol и Survivor, поне за мен. А, предполагам, и за други като мен, които обичат да гъделичкат естестическите си възприятия, докато гледат шоу.

Аз съм си фен на Музикалните идоли заради гласовете и възможните открития, но от миналата седмица насам предпочитанията ми твърдо са на страната на Танцуващите звезди. За пръв път наша телевизия излъчва реалити формат, в който няма пошлост /поне засега/ - нито във воденето, нито във визитките, нито в епизодите. Моите адмирации към Тодор Колев - идеалният избор за водещ, който забавлява, без да прекалява, събира внимание, без да го окупира и чете сценарий така, като че ли той го е писал. Другото, което силно ми импонира, е подборът на журито - докато при Айдълите вече втори сезон някои от оценяващите подлежат на силни обструкции относно правото си на място там, тук няма какво да се каже: обединяващата дума наистина е компетентност, а съм и много приятно изненадана от чувството за хумор на съдиите - особено на Нешка Робева.

Третият плюс са участниците - наистина, кастингът е на неочаквано високо ниво. Първоначално си мислех, че има силна неравнопоставеност при жените - все пак, да се очаква от Елена Йончева и Аня Пенчева да се борят по популярност и визия с Галена и Алисия, а всичките заедно по пластика - с Илияна Раева, на пръв поглед е доста нечестно, но ето на, оказва се, че нещата не са точно така. Елена е неочаквано лека и подвижна на дансинга, за Аня нямам думи - на 51 години тя слага в джоба си тромавата "царица на дините" и уж ефирното, но иначе пълно дърво Алисия, а по излъчване, страст и сценично присъствие определено бие моята отколешна любимка Илияна. Обаче моето "откритие" при жените е Вили Марковска. Признавам си, покрай шоуто й научих името, а лицето смътно си го спомнях от общо двата епизода на "Хотел България", които съм гледала по десетина минути, преди да заспя безпросветно на тях. Това момиче е истински огън на дансинга, както и Нети - тия двечките ще ме накарат дори есемеси да пускам.

Докато при жените тече истинска качествена борба, при мъжете е по-скоро весело. Приятната ми изненада там се казва Орлин - хич не съм го и забелязала като вокал на Каффе, руснаците имат много точно определение - "смазливый паренек", демек хубавичко мОмче, обаче сега го забелязах, абе това момче е много пластично, бе! При това по мъжки пластично, не като Андрей Баташов, чиито чупки в кръста повече ми навяват асоциации за правата на хората с различна сексуална ориентация, отколкото ми приличат на латиноамерикански танци. Гибона и Мамалев са просто удар в десятката - ако от тези дървета станат свирки, действително от всяко дърво става... Другото попадение е Ники Кънчев - ще гласувам за него, честно! Тази комбинация от достолепие и желание да пречупиш 4 и кусур десетилетия пълен гипс е толкова достойна за адмирации, че няма накъде повече! Давай, Ники!

В резултат, получил се е телевизионен продукт, който накара дори скъпия ми съпруг, природно имунизиран с непоносимост към подобни шоута, да гледа, да се смее и да се радва на показаното. Удовлетворена съм - не за друго, а защото горкият ни ефир наистина имаше сериозна нужда от шоу, което да задържи пред екрана и хора, на които им се повръща от Биг Брадър, не им е тръпка Мюзик Айдъл, скучен им е Сървайвър, писнало им е от Стани богат и искат да оплакнат око в нещо красиво. Тук трябва да изразя възхищението си от партньорите-треньори. Искрено се надявам много деца да гледат това шоу и да се заразят от желанието да станат толкова пластични, толкова горещи, толкова запалени по красивия танц и съпътстващата го прекрасна музика, колкото са тези момичета и момчета. Действително, надявам се Денсинг старс да постигне една цел - да събуди естетиката и стремежа към красота у децата, за чиито родители тя вече е почти безвъзвратно загубена...