Review: Немезида

Немезида Немезида by Jo Nesbø
My rating: 4 of 5 stars

След като не можахме да се харесаме с "Червеношийката", "Немезида" беше приятно продължение на срещите ни с Хари Хуле. Несбьо продължава да ме държи на границата между харесването и безразличието, но поне тази му книга е определено в полза на по-нататъшните ни срещи.

View all my reviews

Review: Моята прекрасна книжарничка

Моята прекрасна книжарничка Моята прекрасна книжарничка by Petra Hartlieb
My rating: 3 of 5 stars

Приятна книжка, полезна за читатели с интерес към професията на книжаря и бизнеса с книги, като цяло. В някои аспекти е изненадваща с информацията, която предлага за австрийците, навиците им, ежедневието им и особено за правилата, на които се подчинява търговията и изобщо, малкият бизнес в Австрия и Германия. Друг огромен плюс е познавателната й страна за австрийската и немската литература, за авторите, които там се ценят високо и които, за съжаление, в голямата си част не са познати у нас (особено австрийските).

В същото време, не мога да кажа, че тази автобиографична история, която не знам защо определят като роман, остави у мен особено позитивни впечатления за самата Петра Хартлиб. Като човек, не като автор, защото жената пише забавно, сочно и леко, и ако това не беше автобиография, а наистина роман, образът на героинята й щеше да е забележително постижение. След последната страница обаче впечатлението ми е, че тя всъщност е едно голямо мрънкало и сигурно има някаква психологическа обосновка на необходимостта да напише книга, за да го покаже на целия свят.

Въпреки това, книжката наистина приятно запълва времето и оставя незабележима отметка в главата на читателя - да види "на живо" прекрасната книжарничка на Петра Хартлиб при следващото си посещение във Виена.



View all my reviews