Баница ли? Че то е много лесно!

Най-лесното нещо, което човек може да приготви за гости, е баница. Моята ми отнема около 15 минути за подготовката и 35 минути - за печенето.

Нужни продукти:
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 кафена чаша прясно мляко (може да се замени с газирана вода)
1 пълна с връх чаена лъжичка сода
Поне 350 грама натрошено сирене
2/3 малко пакетче масло
Около 50 гр. олио
1 пакет кори за баница 500 гр.

Необходими съдове:
Дълбока купа, малка метална купичка за стопяване на маслото, тава среден размер (добре е да не е плитка)

В купата разбивам добре с тел или вилица първо яйцата, киселото мляко го разбивам, още преди да отворя кофичката, а след отварянето й сипвам вътре содата, разбърквам и като почне да кипи, го изсипвам при яйцата, отново разбивам всичко добре. Разтапям маслото и първо намаслявам с част от него дъното на тавата, после доливам олиото, за да поизстине малко. На бавна струйка при непрекъснато разбъркване го слагам при яйцата и млякото. Добавям прясното мляко и накрая сиренето.

Отварям си пакета с корите и всяка от тях набръчквам, преди да я сложа в тавата - една вляво, една вдясно, една отгоре. Поливам с един пълен черпак плънка (при мен един стига, но ако е по-малък - с 2). Пак една вляво, една вдясно, една отгоре - черпак плънка и така, докато корите свършат. Накрая заливам с останалата плънка. Ако видя, че не стига, пътем добавям още малко мляко вътре. Разклащам тавата, за да се покрие всичко добре с плънката, и бум - във фурната на 180 градуса. Понякога пускам и вентилатора, тогава се опича още по-бързо.

Как Уестингхаус стана производител на "ядрени растителни продукти"

Какво е общото между ядрените централи и растениевъдството? Питайте M3 communications, които толкова побързаха да се похвалят, че са избрани от Westinghouse за обслужваща PR-агенция, че тотално се изгубиха в превода.

В гордото прессъобщение, разпространено по повод спечелването на големия клиент, се казва:

"Westinghouse Electric Company, част от Toshiba Corporation (TKY:6502), е пионер в доставката на ядрена енергия и водеща компания за ядрени растителни продукти и технологии за комунални услуги в доставката на гориво в света. През 1957 г. Westinghouse доставя първия в света реактор с вода под налягане в Шипингпорт, Пенсилвания. Днес технологията на Westinghouse служи за основа на приблизително половината от ядрените централи в света, от които повече от петдесет на сто се намират в Европа. AP1000 е търговска марка на Westinghouse Electric Company LLC. Всички права са запазени."

Доскоро всички си мислехме, че Уестингхаус се занимава с ядрени централи, пък те отглеждали "ядрени растителни продукти"! Зеленчукопроизводители, един вид. Не стига това, ами са развили доставката на гориво в света като комунална услуга! Ако се чудите откъде накъде, според сайта на Westinghouse, 'We provide a full range of nuclear fuel and operating plant products and services to keep your plants running safely, reliably and efficiently.'


Така че, хора, ако имате свободни земеделски площи около бъдещия 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, не се бавете, кандидатствайте пред Уестингхаус чрез господин Бехар за засаждането им с "ядрени растителни продукти" - ще ви ги отгледат safely, reliably and efficiently!


Джолан в гювеч

Измислих си чудесна и лесна рецепта за джолан - нещо средно между гулаш и винен кебап, но на фурна:

Продукти:
Килограм обезкостен джолан (освен със свинско, става и с агнешко или телешко)
2 глави лук
2 стръка праз
1 морков
1 голяма чаша вино (няма значение бяло или червено, стига да е поне 250 гр)
1 кафена чашка соев сос
1 чаена чаша настъргани домати (или доматен сос)
5-6 супени лъжици олио
1 препълнена лъжица брашно
Подправки: чер пипер, пълна лъжица червен пипер, чубрица, кимион, сол, дафинов лист

Необходими съдове и уреди:
Дълбок тиган, гювеч, дълбока купа, блендер (спокойно може и без него, ако се реже и стърже на ръка)

Нарязах месото на парчета и го сложих в дълбоката купа. Посипах го със смления пипер, чубрицата и кимиона, посолих и залях с виното и соевия сос. Хубаво го разбърках да се смеси всичко добре и го оставих за половин час в хладилника, а през това време накълцах в блендера лука, моркова и праза заедно.

Загрях олиото в тигана и пуснах месото за минутка да се запечата леко - не да се пържи, а само да избледнее от всички страни - и го наредих в гювеча. В остатъчната от месото мазнина сипах накълцаната лучено-празена смес с моркова, лъжицата червен пипер, лъжицата брашно и като се хомогенизираха при непрекъснато бъркане, добавих доматения сос, останалото в купата от маринатата и допълнителна чаша вода. Оставих всичко да клокне 2-3 пъти и залях месото с получения гъстичък сос, като долях и още малко водица, че месото да се покрие добре. Съвсем лекичко посолих соса, пъхнах му 2 дафинови листа, затворих гювеча и го оставих във фурната за 2 часа на 180 градуса. Стана пълна фантазия, с картофено пюре за гарнитура.