Малко непрофесионални "Професионалисти"

"Професионалистите" на Оуен Локанън са определени в анотацията на българския превод като "Новите Бони и Клайд". Нека не се бъркат с "Професионалистите" на Джефри Дивър, нямат нищо общо.
Този трилър е дебют на автора и трябва да му се признае, че пише увлекателно. Идеята му да направи четирима студенти "на шега" престъпници и да ги вкара в обстоятелства да се борят за живота си срещу мафията, е оригинална и интересна. В първата си половина тя е и разработена обещаващо, но от един момент нататък цялата история започна да звучи неубедително - студентите станаха твърде печени стрелци и убийци, ФБР стана твърде бавно мислещо, а мафиотите - твърде глупави. С изненада прочетох, че това ще е първи роман от серия за разследващата двойка Стивънс-Уиндърмиър, защото в цялото повествование усещането ми беше за симпатия повече към студентите, отколкото към тях.
Все пак, като трилър книгата си постига целта - има напрежение, фабулата задържа вниманието, героите будят симпатия и читателят се пита, как ще свърши всичко това. Проблемът е, че веднъж свършило, поне на мен не ми остави ярък спомен за книга, която бих препрочела. Е, това не всеки го може.