Ремайндър за хубави кръчми

Сигурно един ден ще ги подредя и под друга форма, ама междувременно ще си ги записвам тук.

Копривщица - Механа "Дядо Либен"

Сред сигурно стоте кръчми в Копривщица, тази е най-емблематичната, и има защо. Докато си пие ракията в тоя двор, на човек му стават ясни много работи за живота, спокойствието и всичко останало... Намира се точно на центъра на Копривщица, няма начин да не я забележи човек.
Специалитет "Дядо Либен" - манджичка тип кавърма, запечена в малко гювече тип чинийка с капак, с кашкавалец и яйце отгоре. Съдейки по звуците, които издаваше хапващия, мноооого вкусно нещо.
Специалитет "Хаджи Генчо" - 2 парчета пилешко и свинско, между тях гъбки, кашкавалец, парченце ананас, върху тях 2 парчета шунка и всичко това увито и запечено в кашкавал и сос и поднесено със задушени зеленчуци - ммммм, ама тооооолкова беше вкусно...
Кисело мляко в гърненце с боровинково сладко е просто страхотно - и млякото, и сладкото са домашно приготвени и уникално вкусни.
А айрянът - е, няма друг такъв айрян!!!

Правец - Ресторант "Правешка баница"
Заслужава си човек да измине 60 километра, за да опита тая баница. Аз лично хапвам 1-2 парчета там с биволско мляко и си поръчвам една тава за вкъщи. Другите две неща от менюто, които са супер-вкусни, са агнешкото и заешкото задушено.
Малко трудна е за намиране първия път - пред спортната зала се хваща левия път, който води към центъра, кара се по него, докато се пресече мостчето над рекичката и веднага след мостчето се завива надясно, след което първата пряка вляво. Кръчмата е срещу РПУ-то.

Пицария "Бланко Неро" в София
Намира се на покрива на супермаркет "Европа" в Зона Б-5. Непретенциозно, но много приятно заведение, с добър готвач /или готвачка, не знам/ и много вкусни неща за ядене в менюто. Барбекюто е супер, а специалитетът "Бланко-Неро" е комбинация от пилешко и свинско върху хлебни канапета и е в количество, което се оказа непосилно за голям и не особено лекичък мъж, обичащ да си похапва здраво.

Ще се радвам на допълнения..

Да се смее ли човек, да плаче ли...

Смяяяяях...Чета инфо за дебата „Реформата на българския политически модел” и наистина се чувствам като в театър на абсурда.

Според Пламен Моллов /НДСВ/ въвеждането на чист или частичен мажоритарен вот ще създаде условия купуването на гласове да се прехвърли в друга форма. “По-добрият вариант е преференциалното подреждане в рамките на партийните листи, което беше практикувано на евроизборите. Подкрепяме идеята държавното финансиране да се увеличи и да се премахне частното"

Каракачанов пък иска образователен ценз. И голямо държавно финансиране, естествено.

ДСБ пък иска 100 хиляди лева глоба и отнемане на гласове, ако се докаже, че някоя партия ги е купувала.“От ДСБ сме за мажоритарна демокрация. Трябва да се направят усилия за реален мажоритарен избор в рамките на пропорционалната система"

Дискусията е изобилствала и с други екзотики: задължително гласуване, 2,5% праг за влизане в парламента, изборни книжки, данъчни преференции за гласуващите, промяна на избирателните райони, изобщо, идеен тюрлюгювеч отсекъде.

С една дума, преобладава масова липса на партиен ентусиазъм по отношение на мажоритарния избор, а идеята да се намали, примерно, двойно броят на депутатите в парламента май изобщо не е била и изказвана.

Значи, какво излиза в крайна сметка? Всички са съгласни, че купуването на гласове е кофти работа. Държавата трябва да се бори срещу това упадъчно явление, като дава много пари на партиите. С тях те пак си купуват гласове, ама по-малко, щото при 2,5% праг не им трябват толкова много избиратели. Освен това много се стараят да не ги хванат, а когото хванат, връща обратно на хазната 100 бона кеш, за да се чувства Държавата победителка в борбата срещу купуването на гласове. И всички доволни.