Review: Вакантен пост

Вакантен пост Вакантен пост by J.K. Rowling
My rating: 4 of 5 stars

Отдавна не ми се беше случвало да осъмвам с книга, която нито е остросюжетна, нито е от любимите ми жанрове. "Вакантен пост" обаче ме засели толкова плътно и надълбоко в Пагфорд, че в 4 сутринта затворих последната страница с чувството, че се разделям с близки приятели.

Дж.К.Роулинг искрено ме изненада с този роман. Чист критически реализъм и детайлно и задълбочено вникване в лицемерните отношения на малките общности, в които всички се познават, но най-вече в тийнейджърските проблеми, сблъсъка на поколенията и всички жестоки поражения, които закостенялостта, егоизма, нетолерантността и неспособността към емпатия нанасят. Действието се развива в малко сателитно градче от дълбоката английска провинция, но проблемите са общовалидни и за всяка малка общност, и за всеки голям град. Грубият, циничен и болезнено откровен език на героите на Роулинг е толкова на място и толкова познат, че много родители ще разпознаят в тях собствените си деца.

Забележките ми са единствено към малко повърхностния поглед към наркоманията като обществен проблем и леко идеалистичния нюанс към ролята на социалните служби. Но това са подробности.

Не е подробност обаче подозрението ми, че преводачът на тази книга има известни проблеми с българския език. Преводът е пълен с изрази като "продълговат паралелепипед", "неособена външност", "запряна врата", "вертикална урва", делене на телефоните на "наземни" и "мобифони" и т.н.

View all my reviews

Review: Убийството на художника

Убийството на художника Убийството на художника by Louise Penny
My rating: 3 of 5 stars

Дебютният роман на Луиз Пени ме караше в първата си третина да се питам защо още не съм го зарязала, а след това - да се чудя как съм искала да го зарежа. Като изключим типичните слабости за първа книга – твърде много авторови описания на състоянията на героите, излишни философствания и известна загуба на ритъм, "Убийството на художника" е чудесен. Заплетени истории, интересни обрати, неочаквани развръзки, оригинални образи, изобщо серията за инспектор Гамаш ще се следи.

View all my reviews