Review: Милостта на Калр

Милостта на Калр Милостта на Калр by Ann Leckie
My rating: 5 of 5 stars

Както и предполагах, втората част на трилогията на Ан Леки е още по-добра от първата. Елегантният начин, по който авторката разгръща характеристиките на своя свят и герои, е наистина забележителен.
Обичам космически опери, а Ан Леки е овладяла всички тънкости на жанра, като му е придала и допълнителен, чисто женски чар, изглаждайки някои слабости от първата книга. Чакам с нетърпение третата част.

View all my reviews

Review: Писмо в бутилка от П.

Писмо в бутилка от П. Писмо в бутилка от П. by Jussi Adler-Olsen
My rating: 3 of 5 stars

"Писмо в бутилка от П." доразвива образите на комисаря Карл Мьорк и помощниците му Асад и Росе в някои нови интригуващи направления, а в същото време предлага на читателите не просто заплетен случай за масов убиец. Юси Адлер-Улсен е акцентирал върху тежък социален проблем - сектите и ужасните последствия, които религиозният фанатизъм може да нанесе върху детската психика. В това отношение образът на убиеца е развит много интересно. Криминалната линия на повествованието предлага достатъчно екшън и съспенс, за да поддържа интереса до края, макар че на мен лично някои части от разследването ми прозвучаха не особено убедително.

Трябва да отбележа, че за разлика от предишните книги от серията, тук авторът доста е прекалил с така наречената иронична линия при главните си герои. Това, което звучеше свежо и будеше усмивка в поведението и езика им, сега ми беше повече досадно и вече звучеше малко изтъркано. Разбира се, това е чисто лично усещане, но ако групата на Мьорк продължи да поддържа този план на поведение и изразяване и в следващите книги, май ще ме загуби като фен.

View all my reviews

Review: Абсолютна памет

Абсолютна памет Абсолютна памет by David Baldacci
My rating: 3 of 5 stars

Както повечето от книгите на Балдачи, и "Абсолютна памет" се развива шеметно до финал, удовлетворяващ масовото чувство за справедливост. Еймъс Декър е савант, бивш футболист, преживял клинична смърт на терена, за да придобие в резултат способността да не забравя никога нищо. Успешната му полицейска кариера е прекъсната от убийството на семейството му. Изключителните му способности водят до разкриването на цяла серия хипержестоки убийства, а накрая ФБР го привлича в свой спецотдел, което дава основание да предположа, че това е началото на серия книги с главен герой Декър.

Ако не бях чела "Довършителката" и "Да вярваш в чудеса", сигурно щях да оценя по-високо този трилър, който наистина притежава всички качества на жанра (е, не колкото "Абсолютна власт", но все пак е много по-добър от серията "Клуб Кемъл", например). Но след като знам как прекрасно пише Балдачи, когато не произвежда серийна продукция, не мога да изпадна във възторг. Все пак, "Абсолютна памет" е интригуващо четиво за любителите на трилъри и е от книгите, които не забравяш половин час, след като си затворил последната страница.

View all my reviews