Review: Докато дишам

Докато дишам Докато дишам by Георги Томов
My rating: 4 of 5 stars

Четвъртата звезда я слагам заради ефекта на последователността - в сравнение с предишната книга, която четох (Душа назаем), "Докато дишам" е класа. Романът проследява изпълнената с обрати история на две сестри-близначки и тяхната майка на фона на събитията от 1989-та година насам.

Книгата има достатъчно качества, за да бъде приятно четиво: силно начало и интрига, интересни сюжет и композиция, поглъща се бързо, държи читателя в очакване на развръзката, ритъмът се забързва постепенно, за да стигне до истински екшън на финала.

Обаче има и много "обаче"-та, най-голямото от които ми бяха женските образи. Като изключим Лени, героините на тази история ми приличаха на недовършени картини - сякаш гледам прекрасна скица, върху която е започнало налагането на цветовете, но не е завършило. В резултат и Вяра, и близначките се движат из романа малко като в куклен театър - подчинени на чужди движения и мераци, някак неестествени и без ясна собствена мотивация. Втората близначка Катя е направо епизодичен образ, въпреки че въвеждането на нейната история в началото беше много силно, с елегантно загатване за трагизъм, и лично аз очаквах, че нейното развитие ще бъде нещо като контрапункт на това на Ина: докато животът постепенно смачква едната въпреки цялата ѝ душевна сила и енергия, другата преодолява трагичното начало и съществуването си на жертва, за да се превърне в истински силна жена. За съжаление, не се случи нищо подобно. Изобщо, остана ми усещането, че от един момент нататък авторите са сменили първоначалния си план и са побързали да стигнат до финала на историята.

Но пък финалът, а и книгата като цяло, наистина ми хареса.

View all my reviews

Няма коментари:

Публикуване на коментар