Review: Пациент 64

Пациент 64 Пациент 64 by Jussi Adler-Olsen
My rating: 2 of 5 stars

След "Убийци на фазани", която силно ме впечатли, очаквах "Пациент 64" да е надградил образите на комисар Мьорк и странните му помощници, а Адлер-Улсен да е създал още по-удивителна история.

Е, разочарована съм. И не защото историята не е удивителна и образите - надградени, а защото не очаквах това, което ме привлече в първата книга, да ме отблъсне до такава степен в тази: лековато-ироничният и излишно многословен тон на линията, свързана с личностите на Мьорк, Асад и Росе, е толкова не на място в смразяващата история за фашизоидните извращения в областта на евгениката в Дания, че направо дразни.

Иначе самата водеща история е забележителна. В прекалено либералния дух на времето, в което живеем, напълно са потънали в забрава фактите от не толкова далечното минало, че не само в нацистка Германия, но първо и най-вече в скандинавските и някои протестантски страни напълно законно са подлагали на насилствена стерилизация хора, диагностицирани като слабоумни, с леко или престъпно поведение, а впоследствие и млади жени, преценени като неспособни да се грижат за деца, за да не позволят на "лошата наследственост" да се разпространи и да не претоварват социалната система с разходи за незаконнородени деца. Едва ли някой знае, че Дания първа в Европа е приела подобен евгеничен закон още през 1929 г. и го отменя едва през 1967 г., че в Швеция той е в сила чак до средата на 70-те години и че до 1970 г. общо към 170 хиляди скандинавци са били подложени на насилствена стерилизация. Адлер-Улсен припомня тази мрачна страница от северноевропейската история чрез съдбата на една съсипана жена и навява на мрачни размисли за посоките, в които вървят съвременните политически тенденции.

И точно заради тази силно разказана история, този път перипетиите в личния живот на Мьорк и компания ми звучаха плоско и развалиха общото впечатление. Все пак, комисарят и странните му помощници все още са ми достатъчно симпатични, за да продължа да чета и другите книги от поредицата.

View all my reviews